Nytt, klimavennlig senter på Holmlia

I 2021 skal et nytt og utvidet senter stå klart. Nye torg, butikker og serveringssteder skal gjøre senteret til en levende møteplass for bydelens beboere.

Bilde av Holmlia Senter

Da Holmlia Senter åpnet for første gang, lørdag 4. desember 1982, ble åpningen gjort med skikkelig festivitas. Det var hornmusikk, spesialtilbud i butikkene og ballonger. Hele Oslos Albert Nordengen (ordfører gjennom 15 år) klippet det røde båndet og markerte med det åpningen av byens nyeste kjøpesenter, som han håpet «ville bli til glede og nytte for bydelens befolkning». På Holmlia kunne man få alt man trengte i hverdagen og mer til.

Etter å vært til både glede og nytte gjennom nesten fire tiår er senteret overmodent for en oppgradering, men det finnes også mye som er verdt å bevare. Holmlia er ett av få gjenværende utendørssenter, med bygninger i tidstypisk 80-tallsarkitektur.

Rivningsarbeider og byggestart skjer denne våren, og med en byggetid på om lag 28 måneder, vil nye Holmlia Senter stå klart for gjenåpning høsten 2021. 

Blanding av gammelt og nytt

Den karakteristiske arkitekturen og utendørskvalitetene skal tas vare på og kobles sammen med et nytt og moderne bygg. Senteret vil bli totalt ombygd og etter utvidelsen vil det fremstå som et moderne og funksjonelt senter med miljøvennlige- og bærekraftige løsninger.

– I dag består senteret av fire frittstående bygninger og lokaler på bakkeplan i en tilliggende boligblokk. To av byggene skal innlemmes i den nye delen, de øvrige skal stå fritt som i dag. Dermed får vi et kombinert ute- og innendørs senter. Hele området moderniseres og bygges slik at det gamle på en naturlig måte smeltes sammen med den nye delen av senteret, sier Geir A. Fredriksen, prosjektleder for nye Holmlia Senter i OBOS Eiendom.

Flere butikker klare

Senteret får totalt 9 300 kvm butikklokaler. Det blir handel over to plan samt tre etasjer med parkering under senteret. På toppen av senteret kommer et fire etasjes kontorbygg. Der flytter Bydel Søndre Nordstrand inn. Totalt blir det rundt 23 000 kvm med butikker, service og kontorlokaler.

Allerede før arbeidene starter er det klart at både Vinmonopolet, Meny, Apotek 1 og Mester Grønn åpner i det nye senteret. I tillegg holder mange av dagens butikker åpent gjennom hele byggeperioden (se faktaboks).

- I april åpnet senterets nyeste tilskudd, Holmlia Kulturkafé. Endelig fikk bydelen den kaféen som har vært sårt savnet etter Sommerfugl Kafé. Vi håper at alle er flinke til å benytte seg av denne i byggeperioden, sier Marianne Nystuen Bråten, senterleder på Holmlia Senter.

-Vi er klar over at parkeringssituasjonen på senteret nå er begrenset etter at parkeringshuset ble stengt, men vil minne om at vi har et parkeringshus med ca. 50 plasser for våre kunder, med 2 timer gratis parkering i senterets åpningstid. Innkjøringen finner du til høyre nede ved Kiwi, fortsetter Nystuen Bråten.

Disse holder åpent i byggeperioden:

Academy Frisører
Deichmanske bibliotek
Holmlia Blomster (ikke endelig avklart)
Holmlia Frukt & Grønt
Holmlia Interiør & Farve/Happy Homes (flytter inn i lokalet til Vinmonopolet juli)
Holmlia Kulturkafé
Holmlia Legesenter
Holmlia Senter Fysioterapi
Holmlia Senter Tannklinikk
Holmlia Skredder og Renseri
Holmlia Tannlegekontor
Idol Frisør (flytter over i S-blokka i tidligere Nordvik-lokalet i løpet av mai/juni)
Mozzafiato
Narvesen
OK Bingo
Oslo Syd Trafikkskole Holmlia
Synssenteret Holmlia Optometri
Søndre Nordstrand Helsestasjon

image00002

Nye Kulturkafè

Torg og møteplasser

– Holmlia Senter skal fremdeles være et lite og intimt nærsenter. Senteret skal dekke de daglige behovene for innkjøp, men også spisesteder, torg med uteservering, muligens utescene og og utredning av muligheten for et flott, nytt bibliotek, forteller Fredriksen.

Torgene skal utformes i samarbeid med kommunen – og med innspill fra beboerne på Holmlia. Oslo Sør-satsingen tar foreløpig imot innspill til utforming av torgene på sitt stikk-innom-kontor. OBOS tar imot innspill på holmlianyesenter@obos.no. I tillegg håper OBOS å få til ytterligere samarbeid med beboerne på Holmlia. Målet er at torgene blir levende møteplasser.

 Kjøpesenter med miljøprofil

Holmlia Senter blir bygget som et miljøvennlig bygg og skal BREEAM-sertifiseres. Det er Europas fremste miljøsertifisering for boliger og næringsbygg.

– Det er satt høye miljømål for Holmlia senter, både under byggeperioden og etter at det er i drift. Det betyr fossilfri byggeplass, avfallsreduksjon og grønne tak, forteller Fredriksen.

Senteret skal bygges med miljøvennlige, giftfrie materialer og med strenge regler for avfallssortering på byggeplassen. Når senteret står ferdig vil det bruke mindre energi til oppvarming, ha godt med parkeringsplasser for sykler, og bil- og sykkellading i garasjeanlegget. På natten kan beboere i nærområdet å lade sine el-biler mot en avgift. 

Mer informasjon

Senteret er allerede i gang med riving og bygging og deler av området har blitt en byggeplass. Dette medfører dessverre støy for naboene.

– Vi prøver å ta hensyn så langt det lar seg gjøre, men noen ulemper vil det nødvendigvis bli for naboer. Alle som vil vite mer om rivearbeider og bygging av nytt senter er velkommen til informasjonsmøter én gang i måneden gjennom den første perioden. Neste informasjonsmøte blir på biblioteket den 25. juni fra klokken 17.15, forteller Geir A. Fredriksen.

 

Hold deg oppdatert om Holmlia Senter på Facebook (@holmliasenter) og på www.holmliasenter.no.

Tilbake til toppen